Van aardbeien kun je natuurlijk prima jam maken, maar aardbeiensaus is voor de verandering ook erg lekker! Over het ijs, door de yoghurt of in smoothies: met wat flesjes zelfgemaakte aardbeiensaus op de plank kun je alle kanten uit.
Bereidingsstijd aardbeiensaus: 20 min.
Aardbeiensaus maken
Aardbeiensaus maak je op dezelfde manier als aardbeienjam, alleen gebruik je minder geleisuiker. Je maakt dus eigenlijk een te dunne jam.
Wat heb je nodig voor aardbeiensaus?
- 1 kg verse aardbeien (schoongemaakt gewicht)
- 400 g geleisuiker (verhouding 1:1)
Zo ga je te werk:
- Snijd de aardbeien doormidden en de grote in vieren.
- Doe ze in een ruime pan en voeg de suiker toe.
- Breng het geheel al roerend aan de kook, voeg eventueel een scheutje water toe in het begin als de aardbeien dreigen aan te branden.
- Als de massa goed kookt, laat je het geheel vier minuten koken (of zo lang als op de verpakking van de geleisuiker staat aangegeven).
- Haal de pan van het vuur.
- Nu kun je kiezen voor aardbeiensaus met stukjes; pureer de jam dan kort met een staafmixer. Of een heel gladde aardbeiensaus: pureer dan tot je geen stukjes meer ziet.
- Giet de hete aardbeiensaus met behulp van een trechter in schone, droge glazen flesjes en draai de dop erop.
- Laat de flesjes rustig afkoelen, zodat ze vacuüm kunnen trekken. Je kunt prima gebruikte sausflesjes hergebruiken, mits de dop onbeschadigd is en je de flesjes grondig schoonmaakt.