Worteltjescake is misschien wel het bekendste recept van een baksel met groente. In dit recept worden ook paarse wortels gebruikt; als je die niet kunt vinden kan je gerust gewone oranje wortels gebruiken.
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
Voor de cake
- 175 g suiker
- 150 g boter, op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- ½ tl geraspte nootmuskaat
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 100 ml volle melk
- 250 g wortelen, fijn geraspt
- 100 g pecannoten, in stukjes gehakt
- Scheutje melk
Voor het glazuur
- 75 g boter, zacht
- 150 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 g roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia of MonChou)

Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Klop de boter met de suiker romig met een mixer en meng er vervolgens een voor een de eieren door.
- Meng de specerijen door het zelfrijzend bakmeel en zeef het boven de beslagkom.
- Spatel het meel rustig door het beslag, samen met de melk. Schep er als laatste de wortel en de pecannoten door; houd van de noten een klein beetje apart voor de garnering.
- Schep het mengsel in een ingevette, rechthoekige bakvorm (26 x 20 centimeter) en bak de cake in een voorverwarmde oven 40-45 minuten op 180 graden.
- De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake in de vorm afkoelen.
Bereidingswijze glazuur
- Klop voor het glazuur de boter met een mixer romig.
- Voeg de poeder- en de vanillesuiker toe en meng er goed door.
- Klop er tot slot de roomkaas door tot een egaal geheel.
- Bestrijk de afgekoelde cake met het glazuur en bestrooi met de achtergehouden pecannoten.
Tekst & fotografie: Anna Rubingh