Kou, ijs, schaatsen, chocolademelk. Een bijzondere variant op deze oer-Hollandse drank is deze alcoholvrije chocolade-karameldrank. Bloedheet geserveerd is ze heerlijk zoet en vol van smaak.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 40 min.
Dit heb je nodig:
- 1 l volle melk
- 300 g pure chocolade of 40 g cacaopoeder
- 70 g suiker
- 1/4 vanillestokje
- 10 middelgrote roomboter-karamelblokjes (verkrijgbaar bij snoepwinkels)
- mespuntje peper
- eventueel slagroom
Zo ga je te werk:
- Breng in een pan met een dikke bodem de melk met daarin het vanillestokje aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en laat deze een half uurtje staan.
- Haal het vanillestokje uit de pan, snij het open en schraap met een theelepel de vanille eruit in de pan.
- Rasp de pure chocolade met een grove rasp.
- Voeg de geraspte, pure chocolade (of de cacaopoeder, gemengd met een 1/2 dl water) aan de melk toe en breng dit al roerend weer aan de kook.
- Voeg vervolgens de suiker, peper, en de roomboter-karamelblokjes toe.
- Blijf goed roeren, omdat de chocolade snel aanzet aan de bodem van de pan.
- Serveer deze pittige chocolade-karameldrank zeer warm in mokken en presenteer het met een flinke toef slagroom.