Varkenshaasjes bereid op een open vuur of de barbecue. Een recept van ‘Oerkok’ Willem ter Steeg.
Dit heb je nodig
- 4 varkenshaasjes (of kophaasjes)
- wat peper, zout en kruiden naar wens, bijvoorbeeld fijngesneden salie
- 4 el olie (zonnebloemolie)
- 4 duimdikke lange takken (bijvoorbeeld van de hazelaar), aan één zijde geschild en van een punt voorzien
Zo ga je te werk
- Bestrooi het vlees met de kruiden en wrijf deze er goed in.
- Klap de dunne eindjes van de haasjes terug zodat er stukken vlees van egale dikte ontstaan.
- Bind deze zijden vast met een stukje keukentouw (geen nylon!) en steek de haasjes met de andere kopse zijden elk aan een puntige tak.
- Wrijf ze lichtjes in met olie.
- Maak aan één kant van het vuur een bedje van kolen en hang daar de takken min of meer horizontaal boven.
- Draai de takken regelmatig, zodat het vlees in ongeveer twintig minuten egaal gaar en aan alle kanten mooi bruin wordt.