Kweepeer of -appel is een traditionele boerenvrucht die je kunt gebruiken voor smakelijke gerechten. Bijvoorbeeld deze tarte tatin: een omgekeerde taart.
Bereidingstijd: 20 min
Baktijd: 30 min
Dit heb je nodig:
- 500 g kweeperen
- 4 bladen bladerdeeg (diepvries)
- een beetje bloem (voor het uitrollen van het deeg)
- 60 g boter
- 60 g witte basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- 1 tl citroensap
Zo ga je te werk:
- Schil de kweeperen, verwijder hun klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Sprenkel het citroensap erover.
- Verdeel de boter in een pan en strooi er suiker over.
- Leg de plakjes kweepeer erop en strooi er een beetje kaneel over.
- Verhit het geheel circa acht minuten totdat de suiker karameliseert.
- Haal dan de pan van het vuur.
- Rol het (ontdooide) bladerdeeg uit op wat bloem en plak de vier bladen aan elkaar tot een geheel.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg het bladerdeeg over de kweeperen in de pan en druk het deeg voorzichtig langs de rand (let op: de karamel is erg heet).
- Zet de pan in de oven en bak de taart gedurende dertig minuten.
- Laat de pan uit de oven nog vijf minuten staan.
- Doe een groot bord op de pan, draai deze om en klop de taart voorzichtig los.
- Serveer nog warm, eventueel met slagroom.