De lichtroze stengels van geforceerde rabarber worden afgedekt en beschermd door een terracotta pot. In de pot is het donker en relatief warm; daardoor kun je eerder oogsten en zijn de stengels zachter, zoeter en delicater van smaak. Met geforceerde rabarber maakt u al vroeg in het seizoen dit heerlijke recept. Een fijn taartje voor een eerste lentedag!



Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten
- 6 plakjes bladerdeeg, iets ontdooid
- 6 rabarberstengels
- 100 g suiker
- 75 g koude boter, in stukjes
- verse tijm
Gietijzeren koekenpan
Een tarte tatin kunt u in een speciale vorm maken, maar een gietijzeren koekenpan (doorsnee 23 centimeter) is ook heel geschikt.
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Was de rabarber en snijd hem in stukken die goed in de koekenpan passen.
- Doe de suiker in de pan en zet deze op een middelhoog vuur.
- Laat de suiker in ongeveer vijf minuten karamelliseren tot hij een mooie, licht goudbruine kleur heeft (roer niet in de suiker en raak deze zeker niet aan).
- Haal de pan van het vuur en roer de stukjes boter erdoor.
- Leg de rabarberstukken nu mooi in de pan, boven op de karamelsaus.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een plak die iets groter is dan de pan.
- Leg de plak bladerdeeg op de rabarber en duw de zijkanten een beetje in de pan; zo krijgt u een mooie taartrand.
- Prik met een vork her en der gaatjes in het deeg, zodat de stoom van de rabarber kan ontsnappen.
- Bak het taartje in een voorverwarmde oven een half uur op 200 graden tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin is.
- Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en draai om op een mooi bord.
- Strooi er wat verse tijmblaadjes over.
- Serveer warm met een bolletje ijs.
Tekst en fotografie: Anna Rubingh