Deze bijzondere jam kreeg een eervolle vermelding bij de Landleven Jamwedstrijd in 2010: rozengelei met gember en rode wijn. Het recept is voor twee potjes.
Bereidingstijd: 13 uur
Dit heb je nodig
- 20 mooie, geurende rozen, de blaadjes geplukt
- 5 cm gember
- 4 citroenen, in stukken gesneden
- 250 ml zoete rode wijn
- 500 g gewone suiker
Voor 2 potjes
Zo ga je te werk
- Schil de gember en snijd hem in kleine stukken.
- Doe de rozenblaadjes, gember, citroenen en rode wijn in een pan en laat afgedekt een nacht trekken.
- Zeef het mengsel en knijp de citroenen uit.
- Meet de hoeveelheid vloeistof die je hebt en vul met water aan tot 1 liter.
- Voeg de suiker toe, meng goed en breng het geheel aan de kook.
- Laat het inkoken tot het de gewenste dikte heeft, het eindresultaat is aardig dik en stroperig.
- Giet de gelei vervolgens in hete, gesteriliseerde potten.