Pastinaak-walnootcake

Pastinaak-walnootcake

Deze pastinaak-walnootcake moet je echt eens proberen. De mooie donkere cake met een zachte roomkaastopping is een heerlijke variant op de bekende carrot cake.
 

Ingrediënten

  • Voor de cake
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g pastinaak, grof geraspt
  • 100 g gehakte walnoten

 
Voor het glazuur
 

  • 50 g boter, zacht
  • 100 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia of MonChou)

Bereidingswijze

  1. Klop de boter met de suiker romig met een mixer en meng er vervolgens een voor een de eieren door.
  2. Meng de specerijen door het zelfrijzend bakmeel en zeef het boven de beslagkom. Spatel het meel rustig door het beslag.
  3. Schep de geraspte pastinaak en de walnoten door het beslag; houd een handje van de walnoten apart voor de garnering.
  4. Schep het mengsel in een ingevet cakeblik en bak de cake in een voorverwarmde oven vijftig minuten op 180 graden.
  5. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake in de vorm tien minuten afkoelen, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  6. Klop voor het glazuur de boter met een mixer romig.
  7. Voeg de poeder- en de vanillesuiker toe en meng er goed door. Klop er als laatste de roomkaas door tot een egaal geheel.
  8. Bestrijk de afgekoelde cake met het glazuur en bestrooi met de achtergehouden walnoten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pastinaak walnootcake

Pastinaakcake met witte glazuur en walnoten met een strikje eromheen

Voor een zelfgebakken traktatie hoeft het niet altijd feest te zijn. De cake heeft een verrassend ingrediënt: geraspte pastinaak. Dat maakt de cake heerlijk sappig; lekker in combinatie met de knapperige walnoot en het romige glazuur.
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig:

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 125 g pastinaak, geschild en fijn geraspt
  • 100 g walnoot, grof gehakt
  • 60 g boter, erg zacht
  • 75 g poedersuiker
  • 75 g roomkaas
  • 1 el honing
  • 1 el gehakte walnoten

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Vet een cakeblik in en bekleed dit eventueel met bakpapier.
  3. Klop de olie, de suiker en het ei in een kom met een garde tot het mengsel lichter wordt van kleur.
  4. Roer de banaan erdoor.
  5. Zeef het bakmeel, het bakpoeder, de specerijen en het zout boven de kom en meng het erdoor.
  6. Voeg daarna de pastinaak en vervolgens de walnoot toe.
  7. Roer alles voorzichtig tot het gemengd is.
  8. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in zo’n vijftig tot zestig minuten gaar. De cake is klaar als je er een satéprikker in steekt en deze er schoon weer uitkomt.
  9. Stort de cake ondersteboven op een (taart)rooster en laat het blik nog een half uurtje om de cake zitten, dan blijft deze lekker sappig.
  10. Verwijder daarna het blik en zet de cake weer rechtop.
  11. Laat de cake verder afkoelen en bestrijk hem voor het serveren met het glazuur.
  12. Dat maak je door de boter bleek en luchtig te kloppen met de suiker.
  13. Roer er geleidelijk de roomkaas door en daarna de honing.
  14. Verdeel het glazuur in slordige pieken over de cake en versier de cake met nog wat gehakte walnoten en een straaltje honing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top