Deze heerlijke quiche is een variant op de klassieke asperges met ham, ei en botersaus. Je kunt er ook prima een restje asperges in verwerken.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.
Dit heb je nodig
- 250 g bloem
- 125 g koude boter, in blokjes
- snuf zout
- 1 ei
- 3 el koud water
- ca. 300 g witte asperges
- 4 plakjes gekookte achterham
- 4 eieren
- 125 ml slagroom
- wat zout en versgemalen zwarte peper
- ½ nootmuskaat, geraspt
Zo ga je te werk
- Maak eerst de quichebodem. Meng in een keukenmachine de bloem, de boter en het zout.
- Klop het ei los en voeg het toe, samen met het water.
- Kneed dit snel tot een deeg en maak er een bal van. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
- Bereid ondertussen de asperges voor.
- Schil de asperges en verwijder de harde kontjes.
- Snijd de asperges in de lengte doormidden.
- Rol het deeg uit tot een lap die iets groter is dan uw quichevorm.
- Vet de quichevorm in en leg het deeg erin.
- Prik in het deeg wat gaatjes en bedek het met bakpapier.
- Leg hierin steunvulling, bijvoorbeeld rijst of droge bonen.
- Bak de bodem zo een kwartier blind, onderin een op 200 graden voorverwarmde oven.
- Verwijder de vulling en het bakpapier en zet de bodem terug in de oven.
- Bak hem daar nog eens tien minuten.
- Haal de bodem uit de oven en vul de quiche. Bedek de bodem met plakjes ham.
- Verdeel hierover de witte asperges, met de gesneden kant naar boven.
- Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Giet dit eimengsel over de asperges.
- Bak de quiche zo nog twintig minuten in de oven.