De kruisbes is een besje dat vaak onderschat wordt. Ondanks zijn stekelige voorkomen kun je de bes namelijk op veel lekkere manieren bereiden. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke kruisbessenrelish.
Bereidingstijd: 45 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg kruisbessen
- 4 uien
- 200 g rozijnen
- 100 g geleisuiker
- 200 g bruine suiker
- 2,5 dl ciderazijn
- 2 el zout
- ½ tl peper
- 1 tl gemberpoeder
- 2 el mosterdzaad
Zo ga je te werk:
- Maak de kruisbessen schoon en snijd ze in vieren.
- Maak ook de uien schoon en snijd ze fijn.
- Was de rozijnen en laat ze tien minuten wellen.
- Doe de kruisbessen, de uien, de rozijnen (zonder welwater), de suikers, de azijn en de specerijen in een pan en breng het geheel aan de kook.
- Laat de relish op een matig vuur zo’n 25 tot 30 minuten pruttelen.
- Vul de schone potten met de relish en sluit ze goed af. Lekker bij vlees en fondue.