Ondanks zijn stekelige voorkomen kun je de kruisbes op veel lekkere manieren bereiden. Probeer eens deze verrassende combinatie. Voor ongeveer 3 jampotten.
Bereidingstijd: 1,5 uur
Dit heb je nodig
- 1,5 kg groene, onrijpe kruisbessen
- 200 ml water
- 500 ml witte wijn
- 1 kg geleisuiker (Gilse)
- 3 takjes verse pepermunt
- 1 netel- of kaasdoek
Zo ga je te werk
- Maak de kruisbessen schoon en snijd de steeltjes en bloesem eraf.
- Doe de kruisbessen in een pan met het water en de wijn.
- Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer tien minuten zachtjes koken.
- Leg in een grote kom een schone neteldoek en laat het doek over de randen hangen.
- Giet de kruisbessen in de kom, vouw het doek eromheen en hang het op (bijvoorbeeld geknoopt aan een houten pollepel boven de kom).
- Laat minimaal een uur uitlekken.
- Maak de pepermunt schoon en doe in elke jampot een takje.
- Meet 750 milliliter kruisbessensap af en meng dit in een pan met de geleisuiker.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het vier minuten zachtjes doorkoken.
- Giet de hete gelei in de potten en schroef de deksels erop.
- Zet de potten vijf minuten op de kop en draai ze daarna weer om.