In de Middeleeuwen was deze warme kruidenwijn al, favoriet bij de gegoede burgerij. Vernoemd naar Hippocrates, een geneesheer uit de vijfde eeuw voor Christus. Een hartverwarmend drankje. Dit recept is voldoende voor 4 tot 5 personen.
Bereidingstijd: 20 minuten
Dit heb je nodig:
- 1 fles rode wijn (0,75 l), bijvoorbeeld een goede Bourgogne
- 1,5 tl kaneelpoeder
- 1,5 tl gemberpoeder
- een mespunt kruidnagelpoeder
- 100 g bruine basterd- of rietsuiker
Zo ga je te werk:
- Giet de wijn in een pan.
- Doe de kaneelpoeder, gemberpoeder en kruidnagelpoeder in een katoenen of linnen zakje (gemaakt van bijvoorbeeld een theedoek of laken) en bindt het dicht.
- Laat het zakje in de wijn zakken.
- Dek de wijn af met een theedoek of een deksel en laat het een nacht staan op een lauwwarme plaats.
- Haal de volgende dag het zakje eruit, voeg de suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost.
- Zeef de wijn door een natgemaakte katoenen doek (of kaasdoek) en schenk de wijn in een schone pan.
- Verwarm de Hypocras op een laag vuur.
- Laat het niet koken, want dan wordt ze bitter.
- Giet de warme wijn vervolgens over in een mooie, aardewerken karaf of vuurvaste schaal.
- Zet de karaf of schaal met Hypocras op een theelichtje of rechaud.
- Serveer de wijn in verwarmde kopjes.
- Voor de alcoholvrije versie vervang je de rode wijn door druivensap.