Een stevig weekendgerecht met draadjesvlees en aardappelpuree.
Antal personen: 6
Dit heb je nodig:
Voor 6 personen
- 1 pakje boter
- 1 kg draadjesvlees
- naar smaak zout en peper
- 4 laurierblaadjes
- 1 el kruidnagels
- 2 kg kruimige aardappelen
- 1 knolselderij
- scheutje melk
- 1 kg winterwortelen of pastinaken
- 2 grote uien
- 6 appels (Goudrenetten)
- 1 glas rode wijn
- 2 grote potten bruine bonen
- 200 g plakjes belegen kaas
Zo ga je te werk:
- Smelt op een laag pitje een half pakje boter in een braadpan met een dikke bodem.
- Leg het rundvlees in de pan en bestrooi het naar smaak met zout en peper.
- Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en doe het deksel op de pan.
- Laat het vlees minimaal drie uur sudderen op een laag vuur.
- Keer het vlees af en toe om.
- Schil ondertussen de aardappels en de knolselderij en snijd ze in stukken.
- Zet de aardappels en de knolselderij op in een pan water, voeg zout naar smaak toe en kook de groenten in twintig minuten gaar.
- Pureer de groenten daarna luchtig met wat boter en een scheutje melk.
- Maak vervolgens de wortels schoon, snijd ze in stukken en blancheer ze ongeveer vijf minuten in kokend water.
- Pel de uien, snijd ze in grove stukken en bak ze in wat boter zachtjes aan.
- Voeg de wortels aan de uien toe en laat ze op een laag vuur ongeveer twintig minuten meebakken.
- Schil de appels, snijd ze in blokjes en voeg ze ook toe.
- Laat ze nog ongeveer vijf minuten aanfruiten.
- Vet een grote ovenschaal in.
- Trek het draadjesvlees los met een vork en verdeel het vlees over de schaal.
- Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de jus.
- Voeg een glas rode wijn toe aan de jus en laat die even goed doorkoken, zodat de alcohol verdampt.
- Schenk de jus over het vlees.
- Laat de bruine bonen uitlekken en spoel ze af.
- Leg de bonen boven op het vlees en leg daar het uienmengsel weer op.
- Bedek de groentes met de plakjes kaas en daarna met de aardappelpuree.
- Leg hier en daar een vlokje boter op de puree.
- Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180 graden laat het gerecht een half uur goed heet worden.
- Je kunt de ovenschotel ook een dag van tevoren maken.
- Zet hem dan niet gelijk in de oven, maar bedek de schaal met huishoudfolie en zet hem in de koelkast.
- Verwijder de folie een uur vóór het serveren en plaats de schaal dan in de oven.
- Laat de schotel zo’n vijftig tot zestig minuten garen in een oven op 180 graden.