Langzaam, met geduld en een heerlijk eindresultaat.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min excl garen vlees
Dit heb je nodig:
- 2 uien
- 2 winterpenen
- 4 stengels bleekselderij
- 800 g doorregen runderlappen
- 75 g boter
- 2 el olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- naar smaak zout en versgemalen peper
- 200 ml warm water
- 1 el (wijn)azijn
Zo ga je te werk:
- Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Was de winterpenen (eventueel schillen) en de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
- Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
- Verhit de boter en de olie in een braadpan.
- Voeg ui, winterpeen en bleekselderij toe en bak de groentes vijf minuten zachtjes aan.
- Voeg het vlees toe, bak het enkele minuten aan en doe dan de overige Ingrediënten: in de pan.
- Zet het deksel scheef op de pan en gaar het vlees heel zachtjes 2,5 á 3 uur op het petroleumstel.
- Voeg als het nodig is nog wat extra water of bouillon toe zodat het vlees niet droog kan sudderen.
- Lekker met gekookte kruimige aardappelen, rode kool en een flinke schep appelmoes.
- Tip: voor de variatie kun je ook twee takjes verse rozemarijn toevoegen.
- Vervang het warme water en de azijn dan door een glas rode wijn.
- In plaats van een petroleumstel kun je voor deze gerechten ook prima een ouderwetse vlamverdeler gebruiken.
- Zo’n zwart, rond plaatje koop je bij huishoudwinkels (bijvoorbeeld Blokker) en zet je boven het allerlaagste vlammetje op je gasfornuis.