Dikkoek is een streekgerecht uit Urk. Het was geliefd bij de vissers, omdat het langer houdbaar was dan brood.
Dit heb je nodig:
- 250 g rozijnen
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
- 3 dl lauwe melk
- 150 g ontbijtspek
- 60 g custard
- 750 ml melk
- 50 g roomboter
- naar smaak stroop
Zo ga je te werk:
- Wel de rozijnen in lauw water.
- Roer een dik beslag van het bakmeel, de eieren, de vanillesuiker, een snufje zout en de lauwe melk.
- Voeg de gewelde rozijnen toe.
- Vet de tulbandvorm licht in en bekleed deze met de plakjes spek.
- Schep het beslag in de vorm en laat de koek in de oven op zo’n 150 graden in anderhalf uur gaar worden.
- Voor de saus meng je de custard aan met een scheutje melk.
- Breng de rest van de melk aan de kook en voeg de custard toe.
- Roer totdat het mengsel gebonden is en voeg naar smaak roomboter en stroop toe.