In Nederland worden allerlei soorten bonen en erwten geteeld. Hiermee kunnen allerlei lekkere recepten gemaakt worden. In dit artikel lees je hoe je zelf een bonenstoofpot maakt.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 4 uur
Dit heb je nodig:
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- 500 g hacheevlees
- 50 g boter
- 500 g bonen, geweekt en gaar gekookt
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- zout en peper
- 1 el balsamicoazijn
- 2 blikjes tomatenstukjes (totaal 800 g)
- 1 tl donkere basterdsuiker
Zo ga je te werk:
- Maak de ui en de knoflook schoon en snijd fijn.
- Bak ze aan in een flinke scheut olijfolie.
- Haal ze uit de pan en bak nu de stukjes vlees heet aan, zodat deze rondom mooi bruin worden.
- Doe de ui en de knoflook terug in de pan, samen met alle overige ingrediënten.
- Roer door en voeg eventueel nog een scheut water toe.
- Laat de stoofpot enkele uren sudderen op het laagste pitje van het fornuis of in de oven op 150 graden.
Tip: qua bonen kun je zelf kiezen wat je lekker vindt; gebruik bijvoorbeeld een mengsel van witte en kidneybonen. Je kunt ook extra groentes toevoegen aan deze stoofpot, zoals wortel, bleekselderij en rode paprika.