Blauwe bliksem

Blauwe bliksem pap in een bord

“Ik heb in Landleven gelezen dat ‘blauwe bliksem’ in Noord-Nederland een stamppot is met peren, zoiets als hete bliksem. In mijn jeugd was ‘blauwe bliksem’ boekweit in water gekookt. Het werd als pap gegeten met stroop, net als de bloempap of karnemelksepap. Het was dan ook echt blauw van kleur. Ik denk dat het een recept uit de oorlog is. Deze pap maak ik met boekweitmeel, dan krijg je een mooie gladde pap.”

Dit heb je nodig:

  • 1 l melk
  • 50 g boekweitmeel

Zo ga je te werk:

Meng een scheutje melk met het boekweitmeel en roer tot er geen klontjes meer zijn. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg het boekweitpapje toe en laat al roerend één minuut doorkoken. Lekker met een klontje boter en stroop.
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blauwe bliksem

 stoofpeertjesstamppot

Stoofpeertjesstamppot, ook wel blauwe bliksem genoemd, is een heerlijk winters recept. Probeer vandaag nog deze heerlijke stoofpeertjesstamppot met rookspek, stoofpeertjes en aardappelen.

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kg stoofperen
  • 400 g doorregen rookspek
  • 1,5 kg aardappelen
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

  1. Schil de peertjes en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in vier partjes.
  2. Leg de peren in een pan en giet er water bij tot ze net onderstaan. Voeg de plakken spek toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het minimaal anderhalf uur zachtjes koken, liever nog langer (de peertjes moeten echt rood kleuren).
  3. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Leg ze in een pan met voldoende water en kook ze gaar.
  4. Controleer of de aardappels en de peren allebei gaar zijn; laat ze anders nog wat langer koken. Haal het spek uit de pan en giet de aardappels en de peren af; bewaar een beetje kookvocht van de peren.
  5. Schep de peren bij de aardappels en stamp tot een mooie stamppot. Door de peren zal de stamppot waarschijnlijk vochtig genoeg zijn. Zo niet, voeg wat van het kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het spek weer toe en serveer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top