Een makkelijke ovenschotel van aardappelen, uit het kookboek Koken op hout van Willy Kip.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.
Dit heb je nodig
- 6 uien
- 50 g boter
- 1 kg aardappels
- snufje zout en peper
- 2 el fijngehakte salie, tijm of rozemarijn
- 100 g geraspte pittige kaas
- 2 dl slagroom
- 1 dl melk
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
- Smelt de boter in een ovenschaal en leg er de uienringen in.
- Zet de schaal in de oven.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
- Roer de uien om en zet de schaal weer terug.
- Neem een mooie (gietijzeren) ovenschaal, waarin je het gerecht wilt serveren.
- Vet de schaal in met wat olie of boter en leg de helft van de aardappelplakjes er dakpansgewijs in.
- Roer de uien nogmaals om en bestrooi ze met zout en peper.
- Verdeel over de aardappelschijfjes de helft van de kruiden en de helft van de kaas.
- Haal de uien uit de oven en verdeel de helft hiervan over de aardappels.
- Bedek dit met de resterende aardappelschijfjes, kruiden, uien en kaas, en bestrooi met zout en peper. Meng de slagroom met de melk en giet het mengsel over de aardappels.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem zo’n vijftig minuten in de oven.
- Verwijder de folie en zet de schaal nog vijftien minuten in de oven zodat de aardappels mooi bruin worden.