Ingevroren rabarber is erg geschikt om jam mee te koken. Probeer deze versie eens: rabarberjam met rozemarijn.
Bereidingstijd: 30 min.
Dit heb je nodig
- 1 kg rabarberstukjes, liefst uit de diepvries en ontdooid
- 1 citroen, geraspt en uitgeperst
- 3 takjes verse rozemarijn
- 1 scheutje water
Zo ga je te werk
- Haal 1 kilo rabarberstukjes uit de vriezer (als je slim bent, verpak je de rabarber bij het invriezen al per pond of kilo) en laat deze ontdooien.
- Doe de rabarber met het sap en rasp van 1 citroen en 3 takjes verse rozemarijn in een ruime pan en breng het aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
- Kook de rabarber in ruim vijf minuten tot moes, terwijl jeĀ af en toe roert.
- Voeg 500 gram geleisuiker toe (verhouding 2:1), roer het goed door en breng het geheel weer goed aan de kook.
- Laat het twee minuten flink borrelen.
- Verwijder de takjes rozemarijn, schuim de jam af als dat nodig is en giet de massa in schone, hete jampotjes.
- Deksels erop en geduldig wachten tot de jam is afgekoeld.