Daslook is een plantje uit de uienfamilie. Het plantje komt in het wild onder meer voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg. Wil je zelf daslook in de moestuin? Bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht zijn zaadjes en planten te koop.
Bereidingstijd: 15 min.
Dit heb je nodig
- 1 krop lollo rosso (of andere slasoort)
- 6 daslookblaadjes
- 12 gedroogde dadels
- 2 el geroosterde zonnebloempitten
- 6 handjesvol daslookbloemen
- 8 paarse dovenetelbloesems (uit de tuin)
- 8-16 madeliefjes (uit de tuin)
- 4 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl mosterd
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 el citroensap
- snufje zout snufje peper
- beetje suiker
Zo ga je te werk
- Maak de sla schoon als dat nodig is.
- Verdeel de sla over vier borden.
- Maak de daslookbladeren schoon, droog ze en snijd ze in reepjes.
- Verdeel ze over de salade. Haal de pitten uit de dadels en snijd de dadels in kwarten; verdeel deze vervolgens over de salade.
- Strooi de zonnebloempitten over de salade.
- Meng de ingrediënten voor de vinaigrette goed met elkaar en druppel de saus over de vier porties.
- Verdeel tot slot de madeliefjes, de paarse dovenetelbloesems en de daslookbloesems erover.
- Meng voor de vinaigrette: 4 el olijfolie 1 el balsamicoazijn 1 el witte wijnazijn 1 tl mosterd 1 kleine ui, zeer fijn gesneden 1 teen knoflook, geperst 1 el citroensap zout en peper snufje suiker.