Een stevige soep met ‘humkes’ (snijbonen) uit Overijssel. In een kleine portie prima als voorgerecht, maar in grotere porties geserveerd kan hij ook heel goed als maaltijdsoep.
Bereidingstijd: 2 uur
Dit heb je nodig:
- 350 g runderpoulet
- 2 runderbouillontabletten
- 300 g snijbonen, in stukjes
- 3 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
- 1 kleine selderijknol, in dobbelsteentjes
- 1 tl zout
- 250 g gare witte bonen (mogen afgespoelde bonen uit blik zijn)
- 3 takjes bladselderij, fijngehakt
- 3 takjes peterselie, fijngehakt
- beetje maggi of worcestersaus naar wens
- wat zout en peper
Zo ga je te werk:
- Breng 1½ liter water met de runderpoulet en de bouillonblokjes aan de kook en trek er op het laagste sudderpitje in anderhalf uur een bouillon van.
- Zet het vuur hoger en voeg de snijbonen, de aardappelblokjes, de selderijdobbelsteentjes en het zout toe.
- Breng aan de kook.
- Laat de soep zo’n 25 minuten op laag vuur pruttelen.
- Roer er de witte bonen, de bladselderij en de peterselie door en breng de soep verder op smaak met zout en peper en eventueel maggi of worcestersaus.
Tip: Als je de soep de volgende dag opwarmt, is hij nóg lekkerder.