Jam maken

Zelfgemaakte jam overscheppen in kleine potjes

De beste jamtips vind je hier. Het is zomertijd en bij uitstek de tijd om jam te maken van al dat rijpe zomerfruit. Landleven verzamelde de beste jamtips.

  • De verhouding tussen vruchten en suiker bepaalt het succes van de jam. Weeg daarom alles goed af.
  • Werk altijd met schone materialen om de houdbaarheid van uw werk te garanderen.
  • Pectine, een stof die van nature voorkomt in veel vruchten, zorgt voor goede stolling van de jam. Werk je met vruchten die weinig pectine bevatten, bijvoorbeeld aardbeien of vlierbessen, voeg dan zuur toe. Bijvoorbeeld het sap van 1 citroen of een zakje citroenzuur (5 gram op 1,5 à 2 kilo jam).
  • Pitjes bevatten veel pectine, dus kook deze mee en zeef ze later uit.
  • Gebruik het liefst geleisuiker 2:1 of zelfs 3:1, dat maakt de jam minder zoet.
  • Je kunt testen of de jam het stollingspunt heeft bereikt door een lepel jam op een koud schoteltje te scheppen. Kijk of het geleert (haal ondertussen de pan van het vuur). Zo niet, laat de jam dan nog even doorkoken en herhaal de test.
  • Gebruik een trechter of maatbeker om de inhoud van de pan over te gieten in de potjes.
  • Vul de nog warme potjes met hete jam vol en vlak af.
  • Bewaar jam altijd stof- en vooral vochtvrij.
  • Maak ook eens jams van tropische vruchten uit de supermarkt, als ananas, mango, kiwi of banaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jam maken

Jam maken is niet moeilijk en kan het hele jaar door. Of je nu ‘s zomers vers fruit gebruikt, of je gebruikt ingevroren vruchten, de jam wordt even lekker. In onze nieuwe special Wecken in Inmaken vind je heel veel tips en recepten voor jams en chutneys. In dit filmpje laat Landlevens Klaske zien hoe je een basisjam maakt en ze deelt haar beste tips & tricks.

Variatie met jam

Tips en trucs voor suikerarme jam

Suikerarme jam

Lekkere suikerarme jam maken: het kan! De Belgische Katrien Hoebers, alias Madam Confituur, geeft je haar beste tips & trucs.

LEES DE TIPS&TRUCS

Zelf kiwi-jam maken

Kiwi-jam

Maak eens een verrassende jam van kiwi’s. Jam is heel snel en makkelijk te maken en met kiwi zet je een keer iets anders op de ontbijttafel.

NAAR HET RECEPT

Perenjam met vanille maken

Perenjam met vanille

Een goed perenjaar? Kook jam van de peren! Dit recept heeft een lekkere twist: een vanillestokje haalt de smaak van de peren nog eens extra op. De jam is minstens een jaar houdbaar.

NAAR HET RECEPT

Zelf witlofjam maken

Witlofjam

Een bijzondere jam, die zowel een beetje bitter als zoet is. Een leuke basis voor culinaire experimentjes. Combineer de witlofjam bijvoorbeeld eens met paté of vul er zelfgemaakte ravioli mee.

NAAR HET RECEPT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top