Pompoenpitten zijn een veelzijdig ingrediënt: ze zijn bijvoorbeeld geschikt om te verwerken in brood of koeken, als snack of in salades. Deze pompoenpitcrackers zijn lekker bij de borrel of tussendoor.
Dit heb je nodig:
- 200 g volkoren speltbloem
- 150 g bloem
- 1 tl baking soda
- ½ tl bakpoeder
- snuf zeezout
- snuf versgemalen zwarte peper
- 100 g gedroogde cranberry’s
- 100 g pompoenpitten
- 75 g walnoten, grof gehakt
- 300 ml boerenkarnemelk
- 1 ei
- 2 el olijfolie
Zo ga je te werk:
- Zeef de bloemsoorten, de bakpoeders, het zout en de peper boven een ruime kom.
- Meng de cranberry’s, de pompoenpitten en de walnoten erdoor.
- Klop in een andere kom de karnemelk met het ei en de olijfolie door elkaar.
- Voeg deze natte ingrediënten toe aan de droge en roer kort door elkaar tot er bijna geen klontjes meer zijn.
- Verdeel het beslag over twee ingevette en met bakpapier beklede cakevormen.
- Strijk de bovenkanten mooi glad en zet ze in een op 180 graden voorverwarmde oven.
- Bak ze zo’n 25 minuten tot de bovenkant stevig aanvoelt.
- Haal de vormen uit de oven en laat ze vijf minuten staan.
- Haal de ‘broden’ eruit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
- Snijd de afgekoelde broden met een broodmes in dunne plakjes, zo’n 2 tot 5 millimeter dik.
- Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in een voorverwarmde oven op 160 graden zo’n 20 minuten zodat ze mooi krokant en droog worden.
- Laat de crackers afkoelen op een rooster. Daarna blijven ze luchtdicht verpakt zo’n 2 weken houdbaar.
- Serveer op een borrelplank met zachte brie en koele rode druiven.