Gevulde speculaas ie een heerlijke lekkernij voor sinterklaasavond, helemaal als hij zelfgebakken is! In dit artikel vind je het recept.
Dit heb je nodig:
Voor de amandelspijs
- 200 g blanke amandelen
- rasp van ¼ citroen
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 ei, losgeklopt
Voor het speculaas
- 160 g lichtbruine basterdsuiker
- 140 g boter, zacht
- 20 ml water
- 3 g zout
- 275 g bloem
- 20 g speculaaskruiden
- 5 g bakpoeder
- 400 g amandelspijs
- 50 g boter, gesmolten en iets afgekoeld
- 1 ei, losgeklopt
- 20 blanke amandelen
En verder
- vierkante bakvorm (22 x 22 cm)
Amandelspijs
Begin minimaal vier dagen van tevoren met het maken van de vulling.
Zo ga je te werk:
- Doe de amandelen, de citroenrasp en de suiker in een keukenmachine met sikkelmes en hak tot een grof mengsel.
- Giet het ei er langzaam bij terwijl de machine blijft draaien.
- Maal tot een kneedbare amandelspijs, waarbij nog kleine stukjes amandel te zien zijn.
- Verpak de spijs in huishoudfolie en laat hem vier tot zeven dagen in de koelkast rusten.
Tip: U kunt de spijs ook in de vriezer bewaren
Speculaas
Zo ga je te werk:
- Meng de suiker met de boter, het water en het zout tot een homogeen mengsel.
- Zeef de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder boven dezelfde kom en werk dit door de boter.
- Maak er een mooie deegbal van. Verpak deze in huishoudfolie en laat het deeg 24 tot 48 uur rusten in de koelkast. Zo trekken de smaken goed in.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit (bijvoorbeeld tussen twee vellen bakpapier) tot een dikte van 3 millimeter.
- Vet uw bakvorm in met boter, dit kan een vierkante vorm met losse bodem zijn of een springvorm (diameter 24 centimeter).
- Bekleed de bodem en de randen van de vorm met het deeg; houd genoeg over om de taart mee te bedekken.
- Haal de amandelspijs uit de koelkast.
- Kneed er eventueel een scheut water of een half, losgeklopt ei door; het moet een beetje slap zijn.
- Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over de bodem.
- Verdeel met een kwastje de gesmolten boter over de spijs.
- Rol de rest van het deeg uit en bedek daar de taart mee.
- Bestrijk met het losgeklopte ei en versier met de amandelen.
- Bestrijk nog een keer met ei en bak de gevulde speculaas in een voorverwarmde oven op 180 graden in een half uur mooi gaar.