Tijdens tropische zomerdagen kun je wel wat verkoeling gebruiken. Dit heerlijke druivenijs met citroenverbena is niet alleen bijzonder, maar smaakt ook nog eens geweldig.
Bereidingstijd: 2 uur, 20 min.
Dit heb je nodig:
- 450 g pitloze druiven
- 125 ml room
- 140 g kristalsuiker
- 25 g druivensuiker
- 6 takjes citroenverbena
- 100 ml volle melk
- 1 eidooier
Zo ga je te werk:
- Was de druiven en pureer ze met de staafmixer.
- Zeef het druivensap om de velletjes te verwijderen.
- Verwarm de room in een pan met de suiker en de druivensuiker. Laat niet aan de kook komen.
- Roer tot de suiker goed is opgelost en neem de pan van het vuur.
- Voeg de gewassen blaadjes citroenverbena toe.
- Verwarm de melk.
- Klop de eidooier los en giet de warme melk er langzaam bij.
- Verwarm het mengsel rustig tot het zo dik is dat het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen.
- Voeg het druivensap en het room-suikermengsel toe en roer door.
- Laat het geheel afkoelen en zet het mengsel een uur in de koelkast.
- Zeef de blaadjes citroenverbena eruit.
- Schep het mengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien.
Tips
- Serveer het ijs in een glas met een compote van druiven en pruimen, gehalveerde druiven en slagroom.
- Een druif (Vitis vinifera) is goed als klimplant te kweken, kies een sterke buitendruif zoals de blauwe ‘Nero’, de witte ‘Bianca’ of de pitloze ‘Vanessa’.