Nederlandser kan haast niet: een kommetje vla na het avondeten. Maar wie maakt tegenwoordig nog zelf vla of pudding? Probeer dit griesmeelpuddingrecept eens, want zelfgemaakt is echt veel lekkerder dan uit de winkel.
Bereidingstijd: 30 min.
Dit heb je nodig:
- 1 l volle melk
- 100 g griesmeel
- 75 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 g bosbessen (mag uit de vriezer)
- 2 el suiker
Zo ga je te werk:
- Breng de melk zachtjes aan de kook.
- Roer in een kommetje de griesmeel, de suiker en de vanillesuiker en voeg dit toe aan de melk.
- Blijf roeren met een garde en laat het mengsel drie minuten zachtjes doorkoken.
- Giet het in één grote puddingvorm of in meerdere kleintjes.
- Laat de pudding afkoelen en opstijven.
- Maak ondertussen de saus. Doe de bosbessen met de suiker en een scheutje water in een pannetje.
- Breng aan de kook, zet het vuur weer lager en laat ongeveer vijf minuten pruttelen.
- Het is het mooiste als de besjes nog een beetje heel blijven.
- Laat de saus afkoelen.
Tips:
- Spoel de puddingvorm af met koud water en droog de vorm niet af. Zo komt de pudding straks beter uit de vorm.
- Griesmeelpudding is ook erg lekker met rodebessensaus.
- Griesmeelpap maak je door 1 liter volle melk aan de kook te brengen en daar 75 gram griesmeel door te roeren. Laat dit drie minuten koken tot het gaar en gebonden is. Lekker met basterdsuiker.