Vlammenkouk is de Groningse variatie op Duitse Flammkuchen. Lekker bij een kom soep.
Bereidingstijd: 25 min.
Dit heb je nodig:
- 350 g bloem
- 5 g droge gist
- 7 g zout
- 200-210 g lauw water
- een scheutje olijfolie
- 200 g crème fraîche
- 125 g zure room
- 1 grote ui
- een halve Groninger droge worst
- snuf zout en peper
Zo ga je te werk:
- Kneed een soepel deeg (met de hand of met de keukenmachine) van de bloem, gist, zout, water en olijfolie.
- Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
- Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot twee zeer dunne ovalen, ongeveer zo groot als pizza’s.
- Meng in een kom 200 gram crème fraîche met 125 gram zure room en smeer dit mengsel over de bodems (laat de randen vrij).
- Verdeel er nu 1 grote ui, in zeer dunne ringen gesneden, over en een halve Groninger droge worst, in zeer dunne plakjes gesneden.
- Bestrooi met zout en peper naar smaak.
- Bak de vlammenkouken in een voorverwarmde oven op 250 graden in tien minuten mooi gaar.