Rode kool inmaken in zoetzuur is heel makkelijk en smaakt lekker als bijgerecht bij wild.
Bereidingstijd: 30 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kleine rodekool (of ½ grote kool)
- 1½ tl zout
- 500 ml rode wijnazijn
- 100 g bruine suiker
- 4 gedroogde laurierblaadjes
- 6 jeneverbessen
- ½ el zwarte peperkorrels
- 1 kaneelstokje
Zo ga je te werk:
- Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern en de buitenste bladeren.
- Snijd de koolhelften in parten en leg ze in een grote kom.
- Strooi er het zout over en bedek met huishoudfolie. Laat de kool zo een nacht staan.
- Breng in een pannetje de wijnazijn aan de kook met de suiker, en roer tot de suiker is opgelost. Laat dit mengsel afkoelen.
- Leg de volgende dag de partjes rode kool in een brandschone pot (inhoud 1 liter).
- Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen, peperkorrels en het kaneelstokje toe en giet het azijnmengsel erover. Vul eventueel aan met wat extra azijn als de kool niet helemaal onder staat.
- Sluit de pot af en laat de kool minimaal 4 dagen staan voordat je het serveert.