Deze stamppot is een luxe versie van het oorspronkelijke gerecht. De meest sobere uitvoering bevat alleen aardappelen en wortels, net als de Nederlandse hutspot.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 60 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 4 uien
- 2 preien
- 2 winterpenen
- 1 knolselderij
- 100 g gerookte spekreepjes
- 2 stronkjes witlof
- 1 savooiekool
- 125 g spruitjes
- 1 ei
- klontje boter
- scheutje room
Zo ga je te werk:
- Schil de aardappelen en halveer ze.
- Maak de uien, de preien, de winterwortels en de knolselderij schoon en snijd ze in grove stukken.
- Doe de aardappelen in een pan met een laagje water, voeg de groenten toe en kook het geheel gaar in ongeveer een half uur.
- Bak ondertussen de spekjes krokant.
- Snijd de witlof in grove stukken en bak deze in wat boter.
- Snipper de kool en de spruitjes fijn en blancheer ze enkele minuten in kokend water.
- Giet de gare aardappelen en groenten af en stamp ze fijn.
- Roer er de spekjes, de witlof, de kool en de spruitjes door, samen met het ei, een klontje boter en een scheutje room.
- Breng het geheel op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
- Serveren met varkenssaucijsjes en jus.