De Gronsvelder Klumpke is een bijzonder appelras uit Limburg.
Aantal personen: 6.
Bereidingstijd: 75 min.
Dit heb je nodig:
- 1,5 kg varkensribstuk
- naar smaak zout en peper
- 1 Gronsvelder Klumpke
- 9 plakjes gerookt ontbijtspek
- olijfolie om te bestrijken
- 100 ml witte wijn (Riesling)
- 800 g verse zuurkool
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor tot 175 graden.
- Snijd het varkensribstuk tussen de ribben tot halverwege in.
- Bestrooi het vlees met zout en peper.
- Snijd het Gronsvelder Klumpke in parten en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appel in dikke schijfjes.
- Steek in elke inkeping een of twee appelschijfjes en een plakje spek.
- Wikkel de resterende plakjes spek rond de ribbetjes.
- Bind het ribstuk samen met keukentouw en bestrijk het vlees met olijfolie.
- Leg het varkensribstuk in een braadslede en rooster het in de voorverwarmde oven in 50-55 minuten goudbruin, en van binnen mooi rosé en mals.
- Laat het vlees uit de oven verpakt in aluminiumfolie vijftien minuten rusten.
- Zet intussen de braadslede op het vuur en schenk er de wijn in.
- Roer de aanbaksels los.
- Schep er de zuurkool door en verwarm zo’n tien minuten, tot de zuurkool knapperig gaar is.
- Geef er Klumpkescompote bij.