Genoeg voor twaalf smakelijke boterhammen.
Bereidingstijd: 150 minuten (inclusief rijzen en bakken)
Dit heb je nodig:
- 275 g bloem
- 4 g gedroogde gist
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- 0,5 tl koekkruiden (of kaneel)
- 150 ml handwarm water
- 100 g gedroogde vijgen, grof gesneden
- 3 el port
- 200 g vijgenconfituur
- 300 g geschaafde belegen Hollandse geitenkaas
Zo ga je te werk:
- Zeef de bloem en meng met een snufje zout, de gedroogde gist, olijfolie, honing en kruiden.
- Kneed er samen met het water een soepel deeg van.
- Werk door het deeg de grof gesneden gedroogde vijgen en laat het onder een vochtige theedoek een uur op kamertemperatuur rijzen.
- Druk het deeg daarna plat en vorm een mooie deegbol.
- Leg het deeg op een ingevette bakplaat en maak met een mes vier of vijf inkepingen in de bovenkant.
- Laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestuif het deeg licht met bloem en bak het vervolgens in twintig tot 25 minuten goudbruin en gaar.
- Roer in een kom de port door de vijgenconfituur.
- Serveer het brood in dikke knapperige plakken met de belegen Hollandse geitenkaas en een lepel van de confituur.