Vlierbessenwijn is een mooie donkere wijn, die qua postuur en alcoholpercentage het meest aan port doet denken.
Dit heb je nodig:
- 1,5 kg schoongemaakte vlierbessen
- 1 flinke el moutextract
- 1 mok sterke thee
- 1,3 kg geïnverteerde suiker
- 1 flinke tl citroenzuur
- 1 afgestreken tl gistvoedingszout
- 1 tl pecto-enzymen (kan bij vlierbes eventueel achterwege blijven)
- 1 tl Maxiferma of all purpose gist
Zo ga je te werk:
- Vlierbessenwijn maken is wel tamelijk bewerkelijk.
- De vlierbessen moeten van de trossen worden gerist, waarna je ze wast.
- Met het wassen spoel je de onrijpe bessen, die boven komen drijven, weg.
- Overgiet de gewassen bessen met kokend water tot ze net onder staan.
- Wanneer dit alles voldoende is afgekoeld, drukt of kneed je de bessen fijn.
- Als hulpmiddel kun je een zware schuimspaan gebruiken om de bessen op de bodem fijn te drukken, maar uiteindelijk zul je toch moeten kneden om alles fijn genoeg te krijgen.
- Gebruik geen staafmixer; dan sla je de pitjes stuk en bederf je de smaak.
- Laat de geknede bessen 24 uur in het water staan: knijp de massa daarna in een zeef uit.
- Overgiet dit restant opnieuw met kokend water om dit ook weer na 24 uur te zeven.
- Je trekt dus twee keer sap van dezelfde bessen.
- Tip: trek keukenhandschoenen aan, de sporen van het paarse sap zijn nog dagen op je handen te zien.
- Voeg aan het eerste sap de moutextract toe.
- Verhit de most daarna tot de eerste kookborreltjes verschijnen.
- Dan is de vloeistof meestal rond de 90C, en warm genoeg om te pasteuriseren.
- Niet laten koken, dat beïnvloedt de smaak nadelig.
- Laat de vloeistof afkoelen tot onder 25C.
- Giet de vloeistof na afkoeling in de gistingsfles en voeg het gistvoedingszout, het citroenzuur en de pecto-enzymen toe en als laatste de gist.
- Voeg nu de helft van de benodigde (geïnverteerde ) suiker toe.
- Na een dag kan het (gepasteuriseerde) sap van de tweede trek erbij- en na een week het restant van de geïnverteerde suiker.
- Schud de fles regelmatig even om het koolzuurgas versneld te laten ontsnappen.
- Wanneer na enkele weken de vloeistof niet meer schuimt, vul je de fles af met gekookt water.
- Wanneer de gisting tot rust is gekomen, zet je de fles in een koeler vertrek om de zwevende deeltjes te laten bezinken; daarna overhevelen naar een nieuwe fles en afvullen met gekookt water.
- Vlierbes heeft meer tijd nodig dan de meeste fruitwijnen om de goede smaak te ontwikkelen: na een jaar is de smaak goed; een jaar langer bewaren maakt hem beter.