Een heerlijk simpel bijgerecht van aardappel en pastinaak voor bij wat groenten. Dauphinoise is een Franse techniek om aardappelen klaar te maken. In Nederland wordt het gratineren genoemd.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 min.
Dit heb je nodig:
- 500 g vastkokende aardappels
- 400 g pastinaak
- 200 ml room
- 100 ml melk
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 laurierblaadje
- zout
- enkele takjes verse tijm
Zo ga je te werk:
- Was de aardappels en de pastinaken. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes, bijvoorbeeld met een keukenmachine of mandoline.
- Breng in een ruime pan de room met de melk aan de kook, samen met het knoflookteentje en het laurierblaadje.
- Als het kookt, voeg dan de aardappels en de pastinaak toe en kook deze drie minuten mee.
- Schep de schijfjes uit de pan in een ovenschaal.
- Breng de room op smaak met zout en giet hem over de aardappels.
- Leg er enkele plakjes tijm op en bak het gerecht in een voorverwarmde oven in een half uur gaar op 175 graden.