Heldere paddenstoelensoep met een hoedje van bladerdeeg.
Aantal personen: 6
bereidingstijd: 40 min
Dit heb je nodig:
- 150 g witte champignons
- 150 g kastanjechampignons
- 150 g oesterzwammen
- 150 g shiitakes
- 20 g truffel
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 25 g roomboter
- 1 tl verse tijm
- 1 glaasje sherry
- 1,25 l groentebouillon
- 1 tl sojasaus enkele druppels tabasco
- 2 el fijngehakte peterselie
- 2 plakjes bladerdeeg
- 2 eieren, gesplitst
- een beetje bloem
- Snijd uit elke plakje bladerdeeg een cirkel en rol deze met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit, tot ongeveer 2 à 3 centimeter groter dan de doorsnede van de soepkommen.
- Snijd de schoon geborstelde paddenstoelen in niet te dunne plakjes (verwijder harde steeltjes).
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit de boter in een grote pan en laat ui, knoflook en tijm fruiten tot de ui glazig is.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak ze al omscheppend tot ze beginnen te slinken.
- Blus af met de sherry.
- Voeg de bouillon toe en laat het geheel aan de kook komen.
- Haal de pan van het vuur, voeg de citroensap, de sojasaus en de tabasco toe en proef of er nog wat extra zout bij moet.
- Verdeel de soep over 6 soepkommen en verdeel ook de plakjes truffel.
- Bestrijk met een kwastje het bladerdeeg met eigeel (laat de randjes vrij) en smeer het randje van de onderkant van het bladerdeeg in met eiwit.
- Vouw het bladerdeeg daarna voorzichtig om de bovenkant van de soepkommen heen en zet de kommen nog 20 minuten in een oven van 200 graden.
- Serveer met fijngehakte peterselie.
Tip: voor een feestelijk detail kunt u een platte stervorm nemen die net wat kleiner is dan de doorsnede van de soepkom. Strijk hier het eigeel omheen.