Christian Boomker: “Met een gietijzeren poffertjespan kun je veel meer dan alleen zoete poffertjes maken, bijvoorbeeld deze hartige poffertjes met een vulling van winterse groentes.”
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 550 g kruimige aardappelen
- 100 g bloem
- 5 eieren
- zout en peper
Voor de vullingen
- 100 g boerenkool
- 100 g rode biet
- 100 g hutspotgroente
Voor de rode-uienstroop
- 2 rode uien
- 2 tl witte wijnazijn
- 1 l water
- 80 g rietsuiker
Voor de garneringen
- 100 g gerookte spekreepjes
- 200 g crème fraîche
- 1 citroen, rasp en sap
- 200 g zalmsnippers
- 100 g hertenstoof
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Begin met de rode-uienstroop.
- Schil de rode uien en snipper ze.
- Breng in een pan de uien met de witte wijnazijn en een liter water aan de kook. Laat vijf minuten koken.
- Schep de uien met een schuimspaan uit de pan.
- Voeg de rietsuiker toe en laat op een laag vuur inkoken tot een stroop.
- Laat de stroop afkoelen en bewaar voor later.
- Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte.
- Kook ze in koud water met wat zout gaar.
- Kook de vullingen voor de poffertjes in een aparte pan met wat water en zout gaar.
- Snijd eventueel de groenten fijner.
- Giet de aardappelen af en wrijf ze door een bolzeef.
- Weeg 500 gram van het aardappelkruim af en meng de bloem erdoor.
- Meng voorzichtig een voor een de eieren door het mengsel.
- Verdeel het beslag in drie gelijke porties en meng iedere portie met een van de vullingen.
- Bak de spekreepjes uit en zet apart.
- Meng naar smaak de geraspte citroenschil en het citroensap door de crème fraîche en bewaar ook apart.
- Verhit een gietijzeren poffertjespan, laat een druppel olie in ieder holletje lopen en bak van het beslag poffertjes.
- Stapel drie poffertjes met dezelfde vulling, zet vast met een cocktailprikker en garneer als volgt: de boerenkoolpoffertjes garneert u met de gerookte spekreepjes, de bietenpoffertjes met de crème fraîche en de zalmsnippers, en de hutspotpoffertjes met wat hertenstoof.
- Serveer de rode-uienstroop erbij.