Of je nu zelf eitjes raapt uit het kippenhok of dat je ze koopt: met deze 10 eierweetjes weet je precies wat je in je handen hebt.
- Een kippenei weegt ongeveer 55 gram.
- Bij een krielkippenei varieert dat van 25 tot 40 gram.
- Een eischaal bestaat vooral uit kalk en fosfor en weegt ongeveer 7 gram bij een gewoon ei.
- In de zomermaanden, als de eiproductie groter is, is de eischaal dunner dan in de winter.
- De kleur varieert van geelbruin, licht- en donkerbruin tot groen, lichtblauw en roze.
- Een gemiddeld ei heeft 7.500 piepkleine gaatjes, de poriën, waardoor het ei ‘ademt’.
- De meeste en grootste poriën vind je aan de stompe zijde dicht bij de luchtkamer.
- Consumptie-eieren kunt je ongeveer 25 dagen bewaren, daarna neemt de kwaliteit snel af.
- Een echt vers ei is herkenbaar aan de glans, terwijl de dooier en het eiwit steviger zijn.
- In Nederland worden meer bruine dan witte eieren gegeten; in de VS is dat net andersom.